De hype rondom een suikervrij ontbijt

Het is (technisch gezien) lastig om een suikervrij ontbijt te maken, als je bedenkt dat koolhydraten ook een vorm van suiker zijn. Wat is dan toch die hype rondom een suikervrij ontbijt? Waar hebben die mensen het over?

Als mensen praten over een ontbijt zonder suiker, dan wordt er meestal gesproken over het weglaten van geraffineerde suikers. Voedingscoaches die een ontbijt zonder suiker aanbevelen, geven vaak de volgende voorbeelden: ‘Havermoutpap met (ongezoete plantaardige) melk, boekweitpannenkoekjes met banaan of een gezonde granola met yoghurt’.

Een voorbeeld van een ontbijt mét (geraffineerde) suiker is dan bijvoorbeeld een croissantje met jam of hagelslag. Winegums, vruchtenhagel en cola zijn voorbeelden van producten die vrijwel geheel bestaan uit geraffineerde suiker. Door het bewerkingsproces zijn er nauwelijks geen voedingsstoffen meer over behalve de suiker zelf, die direct in onze bloedbaan terecht komt. Dit kan vervolgens weer leiden tot een schommelende bloedsuikerspiegel.

Voorkomen is beter dan genezen

Als onze bloedsuikerspiegel niet stabiel is, merken we dit op meerdere fronten in ons lichaam. Een van de meest voorkomende, is dat je na het eten van iets wat rijk is aan (geraffineerde) suiker een piek ervaart in energie. Helaas wordt die piek vaak gevolgd door een dip, later op de dag. Andere voorbeelden van een schommelende bloedsuikerspiegel kunnen zijn, minder energie, meer honger gedurende de dag en een wisselend humeur. Volgens mij zit je daar niet zo op te wachten, toch?
Je bloedsuikerspiegel in balans houden, is dus best wel belangrijk. Dit voorkom je niet door helemaal te stoppen met koolhydraten, maar vooral door er niet te veel van binnen te krijgen. Een geheel suikervrij ontbijt is dus niet nodig.

Het Diabetesfonds geeft aan dat er geen verschil bestaat tussen goede en slechte suikers. De manier waarop je lichaam suiker van een appel verwerkt, is hetzelfde als de manier waarop een suikerklontje wordt verwerkt. Toch is het beter om de appel te eten, want deze bevat ook andere voedingsstoffen en vezels. Je lichaam heeft overigens suiker nodig voor energie. Een teveel aan suiker wordt echter door het lichaam als vet opgeslagen. Goed om te weten, vind je ook niet?

Altijd ontbijt zonder suiker op tafel?

Onze granola is per definitie geen suikervrij ontbijt. Wél hebben we goed gekeken naar de juiste mix van voedingsstoffen, bevat het extreem weinig suiker en werken we met alleen maar natuurlijke suikers. Kortom, alles wat jij nodig hebt voor een fantastische start van je dag. Geen ontbijt zonder suiker, maar wel extreem minder suiker dan de gemiddelde supermarkt granola. De keuze is aan jou!