granola maken zonder suiker

Wil jij zelf granola maken zonder suiker? Dat is gezond, goed bezig jij! Suiker heeft tegenwoordig een nogal slechte reputatie. We praten je daarom graag eerst even bij, voordat we met tips voor recepten komen.

Gezonde en ongezonde suikers

Suiker is suiker. Je lichaam verwerkt elke vorm van suiker op dezelfde manier. Een ‘gezonde’ of ‘ongezonde’ suiker bestaat niet. Of je nou een appel eet of een blikje energy drink achterover tikt, je lichaam maakt daar geen onderscheid in.

Wat wél een rol speelt is het verschil tussen de suikerhoudende producten onderling. Zo kun je producten met toegevoegde suikers beter laten staan. Daar wordt door de fabrikanten extra suiker ingestopt om het lekkerder te laten smaken. Vaak bevatten deze producten geen andere voedingsstoffen.

Je kunt je energie beter halen uit producten met van nature aanwezige suikers, zoals: groente, fruit en ongezoete zuivelproducten. In deze producten zitten naast suikers ook nog andere voedingsstoffen, zoals: vitamine, mineralen en vezels. Zo kies je bewuster waar jij je suikermomentje aan besteed.

Er wordt van natuurlijke suikers beweert dat ze een lagere glycemische index hebben. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond. Het lijkt er op dat het eten van producten met een lagere glycemische index of last de kans op diabetes 2 wat verkleint. Aan de andere kant: volkorenbrood heeft een hogere glycemische index, maar ook bewezen gezondheidsvoordelen, zoals een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Conclusie: Wil je suiker minderen? Minder dan met al het suiker!

Zelf granola maken zonder suiker

In onze blog ‘Zelf gezonde granola maken’ leggen we al veel uit over hoe je dit knapperige ontbijt zelf kunt maken. Om ervoor te zorgen dat je granola suikervrij klaarmaakt, kun je het beste suikerhoudende producten eruit houden. Maar, hoe zorg je er dan voor dat je granola alsnog dat nodige ‘zoetje’ krijgt?

Tip: maak je granola met een plantaardige, ongeraffineerde siroop met een lage glycemische index. Bijvoorbeeld: ahornsiroop. Zo bak je de granola krokant met een suiker waar nog enigszins voedingsstoffen in zitten. Ben je fan van chocolade? Gebruik dan cacao poeder of nibs om het op smaak te krijgen, zónder suikers! Zo is zelf granola maken zonder suiker een fluitje van een cent.

Suikervrije granola maken, wel zo lekker!

Onze granola is gemaakt van heerlijke en voedzame ingrediënten, bevatten minder dan 10% natuurlijke suikers en geen toegevoegde suikers. Is zelf suikervrije granola maken te tijdrovend voor jou? Geen probleem. Ontdek de smaken van de vezelrijke Havery granola’s in de webshop en bestel je favoriete smaak!