Gezond makkelijk ontbijt, ook lekker!

Gezond, makkelijk én lekker: check! Je zou bijna denken dat je alleen maar kunt kiezen voor één van de drie, maar niets is minder waar. Over smaak valt te twisten, dat weet iedereen. Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden als je voor gezond makkelijk ontbijt kiest. Lees verder en verken je opties!

Makkelijk gezond ontbijt, maak je zo!

Inmiddels weten veel mensen waar ze op moeten letten om gezonder te eten. Het is eigenlijk best eenvoudig, maar door het enorme aanbod aan voedsel zien we soms door het bos de bomen niet meer. Er zijn een aantal pijlers waar je rekening mee kunt houden voor een gezond makkelijk ontbijt.

  • Lokaal: voedsel wat lokaal is verbouwd, hoeft meestal geen lange afstanden af te leggen, waardoor het mogelijk verser is en dus meer voedingstoffen bevat. Op deze manier eet je ook producten van het seizoen.
  • Biologisch: geproduceerd met aandacht voor mens en milieu zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen of hormonen. Klinkt goed, toch?
  • Minder suiker: producten die van nature weinig suiker bevatten of waar geen onnatuurlijke suiker aan is toegevoegd. Bijvoorbeeld: gezonde granola.
  • Zo min mogelijk bewerkt: voedsel waar zo weinig mogelijk mee is gedaan. Een (onbespoten) appel heeft maar één ingrediënt: ‘een appel’. Als je bedenkt wat er is gebeurd om een roze koek te maken, begrijp je dat deze niet meer zo natuurlijk is. Producten die veel bewerkt zijn leveren weinig op qua energie. Sterker nog, het kost je lichaam zelfs méér energie om de voedingsmiddelen te verteren! Ga dus voor pure producten, dan zit je meestal wel goed!

Gebruik je deze tips? Dan heb jij zo een lekker gezond ontbijt gemaakt. Om een makkelijk gezond ontbijt te maken, moet je het vooral eenvoudig houden voor jezelf. Deze tips hebben wij voor jou, voor een makkelijk, gezond en lekker ontbijt!

Gebruik niet meer dan vijf ingrediënten. Waarom? Minimale inspanning en maximale smaak. Hou het lekker simpel. Denk aan een groene smoothie uit de blender met: banaan, bladspinazie, amandelmelk en een handje havermout. Een gezond makkelijk ontbijt, dat ideaal is voor ‘on-the-go’!

Probeer altijd verse ingrediënten te combineren met houdbare producten. Als je meer tijd wil overhouden, kan het rendabel zijn om je boodschappen één keer per week te doen, in plaats van elke dag een rondje te maken in de supermarkt. Het vraagt iets meer voorbereiding, maar je wordt minder snel verleid tot impulsaankopen. Door één keer per week naar de supermarkt te gaan, geef je waarschijnlijk minder geld uit aan boodschappen. Maak je verse producten aan het begin van de week op en eindig de week met producten uit de diepvries, zoals bevroren frambozen, voor in een smoothiebowl.

Schrijf in je agenda welke ontbijtjes je op welke dag(en) wilt maken. Wie denkt dat een agenda alleen maar is bedoeld om afspraken op te schrijven, die heeft het mis! Het plannen van je ontbijt klinkt misschien een gek, maar het kan je goed helpen om een gezonde gewoonte vast te houden. Op deze manier gaat het jou zeker lukken, om een makkelijk gezond ontbijt te eten.

Een lekker gezond ontbijt waar je blij van wordt

Maak je ontbijt een waardevol onderdeel van je dag. De ochtend met een gezond en lekker ontbijt is een ideaal moment om even stil te staan bij wat je die dag wilt bereiken. Het kan heel fijn zijn om de dag rustig te beginnen. Misschien heb je al een bepaalde ochtendroutine en kun je een ritueel maken door in de vroege uren van de dag de tijd te nemen voor een lekker gezond ontbijt.

Oké, je moet er misschien wat eerder voor opstaan, maar een ochtend waarbij je tijd hebt voor jezelf en geniet van wat je eet, zorgt ervoor dat je de dag aangenamer ervaart. Grote kans dat je hierdoor productiever bent en waarschijnlijk ook nog eens een gelukkiger mens. Maak een feestje van je gezonde ontbijt en zorg ervoor dat je ervan geniet, zodat je je elke ochtend kunt verheugen op een lekker gezond ontbijt.

‘All you need’ voor een gezond en lekker ontbijt

Granola is praktisch voor een makkelijk gezond ontbijt. Het maakt niet uit of je veel of weinig tijd hebt, met een suikerzuinige granola, waarin zo weinig mogelijk transvetten zitten, zit je meestal wel goed. Gebruik het als topping op je smoothiebowl, in het weekend of maak hem klaar met (plantaardige) melk of yoghurt, als je snel een lekker gezond ontbijt wilt maken.